A Classic White Landmark 2018-11-21T19:36:21+00:00

Project Description

Classic White Landmark

This historic registered home stands grandly on a corner lot in Banker’s Hill and has been lovingly restored room by room to its 1920s original grandeur by its patient owner.

The last area of the home was the most complicated and costly, being the kitchen and adjoining area. A pantry connecting the kitchen was removed to give us a sizeable 16’x16’ square space to reconfigure the kitchen to meet 20th century demands. We laid it out simply, dividing the wash up zone from the tall appliances with a large island. This is the heart of the preparation area housing a cooktop with a down draft and prep sink and comfortably accommodating four counter stools. Wall cabinets were designed to maximize storage and reached the 9-foot ceiling height. As a fun and practical element, we designed a rail and library ladder to access the lofty spaces. Another feature of the kitchen is the German silver custom sink taking prominence under a large view window to the backyard and swimming pool. Period subway tiles are used on the backsplash and soapstone counters on the perimeter cabinets. A rich walnut wood tops the green stained cabinetry in the island. All cabinetry is manufactured in the traditional flush inset styling, painted white on the perimeters with the period polished nickel decorative hardware.

The adjoining enclosed porch in incorporated in the space as a laundry room. The door was removed from between the two spaces and similar finishes used to create a flow between the rooms.

On the opposite side of the kitchen, a message center was designed in the same cabinet styling and linked to the kitchen aesthetically using a beadboard wainscoting common to the kitchen walls. Vinyl flooring was removed and replaced with plank fir. With the last of the rooms remodeled, the owners can relax and enjoy their beautifully restored home!