Menlo Park Makeover 2018-11-21T20:40:41+00:00

Project Description

Menlo Park Makeover

For this project, the homeowners had three main goals for us to accomplish: to design a family-friendly kitchen that embraces the Great Room; to provide more convenience to the parents when they help the children with homework, and to have a timeless aesthetic with a bow to classism but also adding some eclectic elements of rustic comfort.

By using natural, rustic and patinated finishes, we contrasted the traditional choices of the cabinetry within the home, trim work and staircase railings. We designed the concrete fireplace to the ceiling of the second floor through the double volume space of the living room. By doing this, it creates a strong anchor for the open floorplan. The reclaimed barn wood decking covers the tall ceilings and is repeated on the vaulted ceiling of the dining room.

The living room is open to the dining, family and kitchen. The flooring throughout the home -except for the bathrooms – is a wide plank rustic white oak with hand chiseled markings adding to the textured surface. With a light and neutral palette kept throughout the house among the built-ins and surfaces, we were able to use some wonderful richly colored paint accents in shades of cool to warm gray and taupe.

We designed a large barn door as an option to divide the family room space from the rest of the open plan. The massive custom door is broken up with the transom lights at the top and hung on rustic hardware.

The kitchen cabinetry is designed in a traditional framed flush inset style using a simple white painted shaker door for the working side of the kitchen and contrasting this in the breakfast area with a freestanding solid walnut wood custom-designed pantry armoire that also serves as a hutch-style China storage. We designed a custom barrel hood over the professional range in a polished steel finish with satin strapping and rivets. The bar area is fully serviced with a beverage center, wine refrigerator and ice maker in addition to a small sink so anyone tending here does not need to walk across the kitchen through the “cooks” path. You’ll notice above the bar, we designed an open shelf system fixed to the ceiling in an oil rubbed bronze finish with glass shelves for bar accoutrement.

The timeless aesthetic with unpredictable elements of freestanding pantry and hutch components, the floating bar shelving and a medley of textures and materials compliment each other making this remodel the homeowners adore!