Cape Cod in Del Mar 2018-11-21T19:50:37+00:00

Project Description

Cape Cod in Del Mar

When our client was a bachelor, he bought a fixer-upper property in a beautiful Del Mar neighborhood close to the ocean. It had the advantage of being on a large lot, which meant expansion was possible in the future. Our client remodeled his bachelor pad himself, lived there a couple of years and then met his wife. After a couple of years living in the home children followed and it became evident that they needed to remodel the home as a family conducive residence to accommodate their growing family.

They involved an architect to plan extensions to various areas of the home, adding a sizable laundry and Family Room extension. The owners wanted the remodel designed in a Cape Cod elegance, so we set to task and introduced this themed styling throughout the interiors and exteriors of the home. We designed a simple white-painted wainscot paneling to the entry, living room and dining space and followed this through into the master suite dressing room and bedroom. New wood floors were installed throughout the home and a pattern developed for a feature in the Dining area. French doors were added from the dining and family area to access a newly designed outdoor living space. This space provided an outdoor dining space, BBQ area, and an area to enjoy company around a fire-pit.

This remodel provided an en-suite bathroom for each child as well as the Master, so we space planned and selected product and surfaces for all new bathrooms within the stylistic theme. The criteria for the master bath design was to provide a space for a freestanding tub as well as to reduce the size of a drafty over-scaled shower that had previously been installed. To achieve their goals, we were able to increase the footprint of the floor plan by appropriating space from an outside shed adjacent to their bathroom exterior wall. This additional space allowed us to create a separation for the tub area. We created an archway to enter the bathing area and mimicked it diagonally opposite with an arched opening to enter the shower which we placed in the corner of the room. We incorporated a porthole window in the shower to tie in the Cape Cod feel, which is also appreciated from the outdoor courtyard.

We added a fireplace to the family room extension with flanking arched windows and surfaced the entire wall with stone as if it were the outside wall construction of the home. The built- in sits in a recess behind the sectional and provides an area to store books, toys and family photographs.

A laundry and mud-room were also added to the home and the exterior Dutch door gives access to the rear garden. Although only a 3-bedroom home, each area was planned generously and designed to personalize the spaces for the comfort of all family members and their growing needs.