Project Description

Retire in the City

The goal for this project was to combine two condominiums in a downtown high-rise to create a permanent living space for our retired couple, who had determined that “city life ” was for them! They owned one of the condos that we had helped them furnish and “lightly” remodel and when the adjacent condo became available, they decided it was time for a lifestyle change.

An exciting project until all the restrictions of mechanical requirements became evident! Only one separating wall could be removed between the two units, but venting, plumbing and electrical needed to stay intact for obvious reasons being in a condo hi-rise. We re-space planned the entire footprint to accommodate a spacious open-plan kitchen accommodating a five- foot professional range with a living room, family room and dining room. Either side of the great room we have a master suite and guest suite providing sleeping accommodations.

The generous pantry was transformed from the master bedroom closet; the second kitchen became the laundry and utility area, and the previous living room became the master bedroom, with the first kitchen transformed into the master closet!  All the above accommodating mechanical services behind the scenes as well as providing ambient and task lighting without penetrating the ceiling. The soffit design, which we are most proud of, concealed all the necessary services, but also subtly defined the various zoned living functions. It took a while to work through all the obstacles, but our clients are comfortably settled in their new city digs and loving it!